Etiketter

måndag 20 maj 2013

egen måltid

Gulaschsoppa med köttfärs

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk matfett
1 tsk paprikapulver
1 msk tomatpuré
1 buljongtärning
2 potatisar
150g nötfärs
5 dl vatten



Man ska börja med att bryna köttfärsen, sedan ska man bryna löken och vitlöken.
Sedan ska man tillsätta alla det andra ingridienserna inklusive potatisen eftersom jag har köttfärs och det tar mindre tid att bli färdigt.
Låt soppan sjuda i cirka 10 min.

När jag lagade maten använde jag mig utav en stekpanna för att steka köttet sen löken, efter det så hällde jag köttet och löken i en kastrull så att jag skulle kunna göra soppan.
Jag valde att börja med köttet och medans köttet brynas så skar jag potatisen, löken och vitlöken så att jag var färdig med det. När sedan köttet var klart så brynade jag gullöken och vitlöken för att sedan hälla i allt i en kastrull. När alla ingredienserna som står där uppe var i kastrullen så lät jag soppan sjuda i i cirka 15 min för att potatisen skulle bli klar.
Jag hade ingenting till detta för att jag inte visste vad, men nu i efterhand kom jag på att man skulle  kunna ha .
soppan luktade väldigt gott och jag tyckte den smakade gott men den skulle kunnat smaka lite mer, men jag följde receptet.

prisberäkningen:
gullök- ca 1,30:-
vitlöken- hittar inte per klyfta.
matfett- 0,45:-
paprikapulver-1,31 :-
tomatpuré- 0,73:-
buljongtärning-  1,15 
Nötfärs- ca 12,74 kr
Potatis: hittar inte.
         




Eftersom att jag valde att göra gulasch soppa med nötfärs istället för vanligt kött så tog det inte alls lika lång tid att göra soppan. Jag valde köttfärs för att dels jag tycker det blir godare och det är billigare att köpa nötfärs än fläsk kött.
gullöken hade jag i för att det ger en god smak på soppan,
Vitlöken, gullöken och potatisen är i säsong nu så det gör att det blir billigare att köpa dessa råvaror.
Nötfärsen är närproducerad så att den har inte färdats så långt vilket betyder att miljön inte skadats så mycket.

Potatis innehåller kolhydrater vilket är bra för oss och som ger oss energi.
Köttet innehåller proteiner som innehåller fibrer som är bra för salivet.
Gullök+ vitlök innehåller vitaminer som är bra för imunförsvaret.
Matfett innehåller fetter som är bra för oss.
jag försökte ta närproducerade råvaror och även råvaror i säsong.
Tillexempel nötfärsen är närproducerad, är råvarorna närproducerade så blir det billigare.
 Min måltid var intå så värst dyr, och eftersom att de flesta råvarorna var i säsong så blir det billigare.


http://säsongsmat.nu/ssm/Huvudsida
https://www.icamobilialund24.se/c-301-frs.aspx?so=2&c=0
https://www.icamobilialund24.se/default.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar